Trivsel- och ordningsregler
för brf Tulehöjden, Fredsgränd 7 – 11
(Reviderad version 10 maj 2021)
Det här bör du veta om våra gemensamma trivsel- och ordningsregler!
Ansvarsfrågor
Att bo i bostadsrätt ger stor frihet att ordna boendet så som man själv önskar men kräver samtidigt anpassning till den närmaste omgivningen. Boendet regleras främst i bostadsrättslagen, föreningens stadgar och trivsel- och ordningsregler. En av styrelsens främsta uppgifter är att svara för den löpande förvaltningen vilket även omfattar trivsel- och ordningsfrågor.
Bostadsrättshavarna delar gemensamt ansvaret för våra hus, lägenheter och den närmaste omgivningen och för att boendet kan ske i ordnade och trivsamma former. Styrelsen har fastställt dessa trivsel- och ordningsregler som grund för vad vi då behöver tänka på.
För vilka gäller reglerna
Vi är alla skyldiga att följa dessa regler som även gäller för gäster, hantverkare, tillfälligt inneboende och andra som vistas i våra hus. Bryter någon mot reglerna och sker inte rättelse efter styrelsens uppmaning kan styrelsen behöva överväga att dra in rätten att bo kvar.
Allt kan inte omfattas av regler men med sunt förnuft, hänsyn, förståelse och vänlig omtanke kan trivsel och god grannsämja och trivsamt boende ofta ändå uppnås.
1. Om allmän aktsamhet
Var rädd om föreningens egendom. Kostnader för allmänt underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut eller annan skada inträffar; tag kontakt med styrelsen eller föreningens företag för fastighetsskötsel (se anslag i entrén).
2. Om gemensamma kostnader
Var sparsam med förbrukningen av vatten (särskilt varmvatten) och el. Byt snarast kranpackning vid läckage. Kostnader för el i gemensamma utrymmen och vatten betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.
Rensa regelbundet avlopp i kök, dusch och handfat för att undvika stopp och behov av dyrbar högtrycksspolning av avloppssystemet. Torka gärna bort stekfett ur stekpannor med hushållspapper så att fettet inte slammar igen avloppet.
3. Månadsavgift
Fastställd månadsavgift måste ovillkorligen ha inbetalats före den sista dagen i varje månad. Var noga med att använda rätt månadsavi eller - vid inbetalning via nätet - att OCR-nummer för rätt månad anges.
4. Säkerhet
Var uppmärksam så att ingen obehörig kommer in i våra hus. Se till att alla dörrar till husen och servicehusen intill alltid går i lås.
Lämna bara ut portkoden till utomstående när det är absolut nödvändigt.
Ber någon om hjälp att komma in; fråga om ärende och kontrollera vid insläpp att uppgiften stämmer. Var särskilt noga med att ingen obehörig går in om dörren står i uppställt läge.
Ser du någon obekant som vistas i våra utrymmen; fråga om du kan hjälpa till och se till att den obekante lämnar utrymmet eller tas emot av någon som bor i huset.
Din lägenhet ska vara utrustad med fungerande brandvarnare. Var försiktig med eld, särskilt med ljus i jultider. Betr. grillning: Se 9 nedan.
Enligt lag får inga större föremål förvaras i entrén eller i trapphusen på grund av brandfara och problem vid ev. utrymning, sjuktransporter och liknande situationer. Detta gäller även cyklar, barnvagnar, pulkor o.d.
Meddela gärna någon granne om du är bortrest längre tid.
Fordon ska framföras med stor försiktighet vid våra hus, särskilt med tanke på barnen.
Vid nödsituation: Ring 112 för polis och räddningstjänst. Vid annat behov av polis: Ring 114 14 eller hämta info på polisens hemsida: polisen.se
5. Störningar
Generellt gäller att hänsyn ska visas mot grannar och närboende dygnet runt och under tiden 22-07 ska ”största möjliga tystnad” råda.
Mer omfattande och långvariga bullerskapande arbeten som t.ex. borrning, spikning, bilning, slipning och sågning får ske vardagar kl. 07-20. Kortvariga sådana arbeten för t.ex. uppsättning av tavlor och hyllor får ske alla dagar kl. 07-22. Samma tider gäller för användning av tvättmaskin och torktumlare.
Visa extra stort hänsyn under morgnar, kvällar, helger och veckoslut. Samma gäller om fest eller annat särskilt arrangemang planeras som kan tänkas medföra störningar.
Tänk på att även musik på hög volym och/eller med kraftig bas kan uppfattas som störande.
Kontakta grannarna om buller väntas pågå längre tid eller vara särskilt störande på annat sätt. En personlig kontakt är då oftast bäst men även anslag i entrén kan ibland vara ett alternativ.
Hundar som skäller ofta och länge kan vara starkt störande och hundägare förutsätts tänka på det.
6. Parkeringsplatser
Parkering är endast tillåten på avsedda p-platser med en bil per plats. Vid felaktig eller obehörig parkering kan föreningens parkeringsövervakningsbolag kontaktas via telefonnummer som finns anslaget i entréerna.
Det är förbjudet att parkera på vändplats, branduppställningsplatser och gräsytor.
Föreningens 47 p-platser fördelas enligt kölista. Kontakta ansvarig för detta inom styrelsen för placering i eventuell kölista och registrering för p-plats.
7. Gemensamma utrymmen
Hundar får givetvis vistas på vårt område men skall vara kopplade och rastas utanför bostadsområdet och absolut inte i omedelbar närhet av husen eller i lekparken med angränsande gräsytor. Även katter ska hållas kopplade och får inte vara i lekparken.
Det är inte tillåtet att mata fåglar inom vårt område då det riskerar att locka hit bl.a. råttor.
Grillplatsen och lekplatsen ska hållas väl städade.
Stäng dörrarna till soprum och cykelförråd tyst, särskilt kvälls- och nattetid, så att inte de närmast boende störs och släng ”bullrande sopor” (glas och metall) så tyst som möjligt.
Tillsammans är vi ansvariga för den yttre närmiljön och inomhus för entréer, trapphus, soprum, barnvagns- och cykelförråd. Genom att vårda dessa utrymmen väl bidrar vi till god trivsel och värdebeständig egendom.
8. Balkonger, altaner och uteplatser
Generellt gäller att
- paraboler inte får sättas upp på balkongen
- balkonglådor ska av säkerhetsskäl hängas inåt
- torkning av tvätt, vattning av blommor, golvrengöring, fönstertvätt och liknande ska ske så
att vatten inte rinner ner mot grannen nedanför
- tvättning/skakning av mattor eller annat som kan orsaka obehag för närboende får inte ske
- permanent förvaring av föremål, som normalt inte ska förvaras här, inte sker.
Inglasning av balkong, anläggande av trädäck på altaner, uppsättande av markiser eller mer omfattande insynsskydd kräver styrelsens medgivande. Bygglov/anmälan kan behövas.
9. Grillning
Kolgrill får inte användas på balkongerna utan bara på altaner och på grillplatsen vid lekparken.
Gasolgrill eller el-grill får användas överallt. Styrelsen rekommenderar dock starkt en successiv övergång till el-grillar eftersom många irriteras av lukt från andra typer av grillar. Kontakta gärna dina grannar för att om möjligt hitta acceptabla former för hur grillning kan ske utan obehag för andra.
På balkong, som inte är inglasad, får finnas gasolflaska med högsta storlek P11 (26 liter). På inglasad balkong, som här räknas som del av lägenhet, får förvaras högst 5 liters gasolflaska.
10. Rökning/snusning
Rökning är förbjuden i alla gemensamma utrymmen inomhus.
Många är känsliga för andras rökning och irriteras mycket av den. Rökning kan dock inte förbjudas på balkonger och altaner. Därför är det mycket viktigt att rökare pratar med sina grannar och försöker hitta former för att röka där utan att grannarna störs mer än absolut nödvändigt.
Cigarettfimpar och använda snuspåsar får inte slängas från balkonger eller i entréernas omedelbara närhet eller i blomlådor/rabatter utanför.
11. Cykel- och barnvagnsförråden
Cyklar och barnvagnar, som förvaras i gemensamma utrymmen, ska ställas i respektive förråd. Använd förråden både vid Fredsgränd 7 och 11 om det är trångt i något av dem. Föremålen har numera ofta stort värde så se noga till att utrymmet är låst.
Cykel- och barnvagnsförråden får inte tas i anspråk för långtidsförvaring utan är avsedda för föremål som löpande används. Andra föremål än småbarnscyklar, barnvagnar, pulkor, städföretagets utrustning och föreningens trädgårdstillbehör får inte placeras i dessa förråd utan styrelsens medgivande. Mopeder förvaras utomhus.
Föremål, som inte längre används, ska tas bort från resp. förråd av utrymmesskäl. Föremål, som vid aviserad förrådsrensning då inte är markerade med ägarens namn och som efter styrelsens bedömning inte används, kan tas bort av styrelsen.
12. Soprum och sophantering
Föreningen källsorterar sitt avfall och markerade sopkärl ska användas enligt anvisningar. Vid överfyllda kärl eller sopor, som placerats utanför kärlen, debiteras föreningen en extra kostnad vid varje tillfälle.
Särskilt viktigt vid sophanteringen är att
- båda soprummen används effektivt när några sopkärl blir fulla (dörrnycklar går till båda)
- glasbehållarna inte överfylls så att glas kan ramla ur inne eller vid transport till sopbil
- särskilda papperspåsar används för matavfall
- soppåsar är väl förslutna så att de inte läcker i hissar, trapphus eller i soprummen
- kartongavfall viks ihop så att sopkärlet kan utnyttjas maximalt
- soprummet vid Fredsgränd 7 används för elektroniskt avfall.
Avfall som inte får placeras i våra sopkärl ska transporteras till återvinningscentral av den som vill bli av med avfallet. Närmaste återvinningscentral är ”Grovavfallspunkt” i Rissne”, Valkyriavägen 11, Sundbyberg (nås via Rissneleden). Anläggningen tar dock inte emot alla typer av grovavfall. Mer info om öppettider och begränsningar finns på Sundbybergs Stads och SÖRAB:s hemsida.
Andra återvinningscentraler i närheten finns bl.a. i Täby (Hagby), Upplands-Väsby (Smedby), Vallentuna, Jakobsberg (Görväln) och Bromma. Sistnämnda är dock avsedd för boende i Stockholm.
13. Lägenhetsunderhåll.
Bostadsrättshavaren ansvarar för underhållet av sin lägenhet och ska se till att det som är trasigt repareras eller byts ut. Vad underhållsansvaret omfattar framgår mer utförligt av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt golv, väggar, dörrar, tak, inredning i kök och badrum, glas och fönsterbågar. Vid tveksamhet vem som svarar för underhållet; kontakta styrelsen.
Föreningens tidigare kollektiva bostadsrättsförsäkring upphörde 31 maj 2020, varför alla nu bör ha ett eget bostadsrättstillägg till sin grundförsäkring. Om medlemmen inte innehar ett bostadsrättstillägg innebär detta att ovanstående uppräknade lägenhetsdelar är oförsäkrade vilket kan leda till betydande kostnader för medlemmen.
14. Förändringar i lägenheten
Bostadsrättsföreningen ansvarar för gemensamma servicefunktioner som ledningar/rör för ventilation/utsug (spisfläkt), el, vatten, värme, teleteknik, bärande väggar och liknande, d.v.s. sådant som kan påverka även dina grannar.
För att få göra ändringar av detta eller andra mer omfattande ändringar, t.ex. riva/flytta väggar, måste styrelsen ha gett sitt medgivande. Ibland kan även s.k. bygganmälan behöva göras. Efter avslutat sådant arbete kan besiktning komma att utföras.
I övrigt får du göra ändringar som t.ex. att lägga nytt golv, tapetsera, måla, byta skåpdörrar och vitvaror eller liknande mindre ändringar. Vid installation av ny tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin rekommenderas starkt att professionell installatör anlitas.
Vid tveksamhet kring frågor om ändringsarbeten; kontakta styrelsen.
15. Andrahandsuthyrning
För att åstadkomma en känsla av gemenskap och intresse för ett trivsamt boende tillsammans på vårt område vill styrelsen gärna undvika andrahandsuthyrning utom i speciella fall och under begränsad tid. Mer om det finns i föreningens stadgar. Kontakta alltid styrelsen med frågor kring detta. Skriftligt tillstånd krävs från styrelsen.
16. Försäljning/utflyttning
Kontakta alltid tidigt styrelsen beträffande rutiner vid överlåtelse. Styrelsen ska godkänna den som ska överta din lägenhet som medlem i föreningen. Ansökan om medlemskap ska åtföljas av ett exemplar av överlåtelseavtalet.
-------------------------------------
Trivsel- och ordningsreglerna är ursprungligen antagna av styrelsen i september 2010 och har tidigare reviderats i maj 2011.